Wegvoeringstraat

Beschrijving

Deze straat, eertijds gekend als "Zandstraat" en deel van de "Route de Wetteren à Termonde", verbond het centrum van Wetteren met Schellebelle (deelgemeente van Wichelen) via de provinciale baan Gent - Dendermonde. Dit tracé gaat terug op de oude oost-west verlopende verbindingsweg (heerwegh) naast de rechter Schelde-oever. Opgetekend als "Heerwech naer Dendermonde" op de "Caerte ende discriptie figuerative vande gheel den Lande van Aelst" door J. Horenhault in 15(9)6 en eveneens aangegeven op de kaart van het Land van Aalst en gepubliceerd in "Flandria Illustrata" van A. Sanderus van 1644.

Straatnaam in 1922 gewijzigd in "Wegvoeringstraat" op vraag van de Bond der Opgeëisten als herinnering aan de opgeëisten van 1914-1918 die via de Zandstraat werden weggevoerd.

Lange straat met rijbebouwing nabij het centrum van Wetteren, overgaand in vrijstaande villabouw in het tweede straatdeel richting Schellebelle, met daartussen grote complexen en kasteeldomein zoals het Sint-Jozefgesticht (nummer 59-63).

Kleinschalige burgerhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen met tegel- of gecementeerd parament uit het begin van de 20ste eeuw zoals nummer 32, 38, afgewisseld met bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevels waarvan een aantal eertijds met handelsfunctie en gewijzigd tijdens het interbellum zoals nummer 25, 27, 33, 35, 37.

• UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 115-135.