Dorpsstraat

Beschrijving

Onderdeel van de opvallende, brede rechte as met gekasseide rijbaan, in het verlengde van de Kasteeldreef, verbinding tussen het westwaarts excentrisch gelegen feodale kasteel van Laarne (Eekhoekstraat) en het eigenlijke dorpsplein. Dit plein werd gevormd door het verbredend oostelijke uiteinde van de Dorpsstraat bij de aanvang van de Lepelstraat en Molenstraat met midden ingeplante dorpskerk van Laarne. Op deze goed herkenbare en centraal binnen de historische dorpskern gelegen hoofdplaats bleef een beschermde dorpsboom gekend als vrijheidsboom bewaard zoals gebruikelijk aangeplant tussen het beschermde oude gemeentehuis van Laarne en de beschermde gotische hallenkerk. De dorpsstraat bewaart nog vele vrij ruim opgevatte burgerhuizen met typische bouwkenmerken uit het midden van de 19de eeuw, opgericht ter vervanging van bestaande oudere bebouwing. Slechts weinige resten van kleine dorpshuizen die een vroegere lage bouwschaal illustreren.

Auteurs: Verbeeck, Mieke