Handbooghof

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

is beschermd als cultuurhistorisch landschap Eerste stadsomwalling: Handbooghof

omvat de bescherming als monument Eerste stadsomwalling: muurfragment met torens
gelegen te Handbooghof zonder nummer (Leuven)

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Eerste stadsomwalling

Beschrijving

Wandelweg, genoemd naar het oefenterrein van de Sint-Sebastiaansgilde of de Gilde van de Handboog, gelegen tussen de Dijle en de eerste stadsomwalling, waarvan nog twee torenresten overblijven en een stuk stadsmuur dat gedeeltelijk bij de voormalige brouwerij/mouterij "de Hopbloem" (Lei nr. 19) geïncorporeerd werd.

Tot 1953 stond aan de kruising met de Brusselsestraat, haaks op het Handbooghof, een door de gilde in 1482 gebouwde woning in traditionele bak- en zandsteenstijl met zijtrapgevel. Een rechthoekige poort gaf toegang tot het Handbooghof. Het Handbooghof werd als landschap beschermd (K.B. 30/10/1945) en later als monument, samen met de andere delen van de eerste stadsomwalling (M.B. 07/06/1994).

Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)

Auteurs: Mondelaers, Lydie & Verloove, Claartje