Handbooghof met stadstorens

bouwkundig geheel

Beschrijving

Wandelweg, genoemd naar het oefenterrein van de Sint-Sebastiaansgilde of de Gilde van de Handboog, gelegen tussen de Dijle en de eerste stadsomwalling, waarvan nog twee torenresten overblijven en een stuk stadsmuur dat gedeeltelijk bij de voormalige brouwerij/mouterij "de Hopbloem" (Lei 19) geïncorporeerd werd.

Tot 1953 stond aan de kruising met de Brusselsestraat, haaks op het Handbooghof, een door de gilde in 1482 gebouwde woning in traditionele bak- en zandsteenstijl met zijtrapgevel. Een rechthoekige poort gaf toegang tot het Handbooghof. Het Handbooghof werd als landschap beschermd (K.B. 30/10/1945) en later als monument, samen met de andere delen van de eerste stadsomwalling (M.B. 07/06/1994).

Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje