Bergstraat

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Waregem. De straat vertrekt van de Bessemstraat en loopt in zuidoostelijke richting naar de grens met Kruishoutem (Oost-Vlaanderen). De straatnaam, die al voorkomt sinds 1753, verwijst naar de wijknaam Berg aangezien zich ter hoogte van de voormalige Karmeldreef het hoogste punt van Waregem bevindt (circa 35 meter).

Nog maar deels weergegeven op 18de-eeuwse kaarten, zie Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De straat loopt net een beetje verder dan de huidige Driesstraat, is schaars bebouwd met enkele verspreid gelegen volumes en eindigt tegenaan bos- en heidegebied. Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat vermeld als "Chemin n° 69" ofwel "Chemin du lieu dit den Berg au Chemin dit Bessem straet" ofte "Berg straet". Pas in de jaren 1920, nadat het voormalige buitenverblijf "Kasteel van de Berg" langs de latere Karmeldreef (Karmeldreef nummer 74) is verkocht aan de zusters karmelietessen en wordt omgevormd tot klooster, ontwikkelt zich het laatste deel van de huidige Bergstraat ook tot publieke weg. Voorheen maakt dat laatste stuk deel uit van de dreef naar bovenvermeld kloosterdomein en zien de zusters liever niet dat het voor het publiek wordt opengesteld wat echter wordt verhinderd door tussenkomst van de burgemeester. Op het einde van de jaren 1980 wordt ten noorden van de straat tegenaan de grens met Kruishoutem op 60 hectare een golfclub (nummer 41) aangelegd, in 1988 ontworpen door golfbaanarchitect baron Paul Rolin. Sindsdien verder ontwikkeld met bijhorend hotel- en congresgebouw en sportcentrum "Happy"; op de parking van de golfclub, liggend beeld van de hand van Mathieu Peeters zogenaamd "R.V. / 1989".

Thans lange, eerst vrij rechte, later kronkelende straat met geasfalteerd wegdek. Oudste bebouwing opklimmend tot de 19de eeuw (zie nummer 84) doch voornamelijk uit de 20ste eeuw (zie nummer 11, nummer 68). Nummer 23, dieperin gelegen eenlaags woonhuisje, mogelijk uit het einde van de 19de eeuw, later herbouwd in betonsnelbouwsteen, afgedekt door Vlaamse pannen.

• ALGOET G., Enkele gegevens omtrent de geschiedenis van de Karmel te Waregem, in De Gaverstreke, jg. 1, 1973, p. 93-102.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie