Bilkhagelaan

Beschrijving

Laan ten noordoosten van het centrum van Waregem. De straat loopt vanaf de Eikenlaan eerst in noordwestelijke en dan in zuidwestelijke richting en loopt dan dood tegen het industriegebied zone 5 "Transvaal". De straatnaam verwijst naar het toponiem bilkhaag die al in 1726 wordt vermeld en vermoedelijk een terrein afgezoomd met hagen betekent (komende van 'bilk' en 'hage').

De straat wordt, samen met de Eikenlaan, Bremlaan en Hazelaarlaan, aangelegd in de eerste helft van de jaren 1960 op initiatief van de Nationale Maatschappij voor Kleine Landeigendommen die hier in 1961 een stuk grond aankoopt om er een nieuwe woonwijk aan te leggen en zo het nijpende tekort aan woningen in te perken. De bouwaanvraag voor 47 woningen, ontworpen door architect Karel Algoed, wordt verleend in 1962 doch de eerste aanbesteding in 1963 betreft slechts een twintigtal woningen omwille van het beperkte beschikbare kredieten van de Maatschappij. De eerste reeks woningen, deels gebouwd op de westzijde van de Bilkhagelaan, was klaar in 1965. Na aandringen van de gemeente, die de wegenis- en uitrustingswerken ondertussen heeft beëindigd, wordt ook de bouw van de overige 27 woningen gestart. De aanbesteding is een feit in 1966 en de werken zijn voltooid in 1968. In plaats van de vooropgestelde 27 woningen worden er slechts 23 door de Maatschappij gerealiseerd; de resterende grond op de hoek met de Eikenlaan was van mindere kwaliteit en werd aan particulieren verkocht. In oorsprong wit beschilderde, bakstenen woningen, enerzijds vrijstaand en uitgewerkt met traditionele puntgevels, anderzijds meer eigentijdse tweewoonsten met verticale gevelstroken in onbeschilderde baksteen. Gelijkaardig rationeel grondplan met op de begane grond de woonkamer met zit- en eethoek, de keuken, een toilet en berging; op de verdieping bevinden zich drie à vier slaapkamers en een badkamer. De tweede reeks woningen - onder meer langs de parallel gelegen Bremlaan - zijn niet per twee gekoppeld ter hoogte van de woonkamer, maar met de garages waardoor het ideaalbeeld van de vrijstaande woning steeds meer wordt benaderd. De hoekwoningen zijn bungalows die de eigenaars via een lening van de Maatschappij laten optrekken volgens het prefab-procédé van de familie Delmulle uit Wortegem.

• COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 68-70.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie