Blauwpoortstraat

Beschrijving

Straat ten zuiden van het centrum van Waregem die loopt van de Expresweg naar de Kleithoekstraat. De straatnaam dateert pas uit 1947 en verwijst naar de "Blauwpoorthoeve" (zie nummer 24), een hoeve met naar verluidt lange tijd een blauw beschilderd poortgebouw.

Het straattracé zoals we het nu kennen, dateert pas van na de Tweede Wereldoorlog. Het eerste straattracé liep loodrecht van de "Blauwpoorthoeve" naar de Franklin Rooseveltlaan, zie de kaart uit het Dépôt de la Guerre van 1874. Door de aanleg van de autostrade E17 in het begin van de jaren 1970 behoudt de straat in eerste instantie het rechte verloop om tegen de oprit naar de autostrade af te draaien in noordwestelijke richting en even parallel met de oprit te lopen. Door de aanleg van de Expresweg circa 1990 verkrijgt de straat nog een nieuwe kronkel om nu uit te komen tegenover de (toen eveneens gewijzigde) Franklin Rooseveltlaan.

Thans zeer landelijk gelegen straat, in de verte parallel lopend met de autostrade E17. Zeer schaarse bebouwing, deels met behouden agrarische activiteiten, deels met woonfunctie. De oudste bebouwing klimt zeker op tot de tweede helft van de 18de eeuw doch is sindsdien wel verbouwd (zie nummer 24). Ook kleine 19de-eeuwse landelijke woningen (zie nummer 33). Nummer 16, kleine voormalige pachthoeve waarvan het boerenhuisje is gebouwd in 1876 in opdracht van de Burgerlijke Godshuizen van Kortrijk en in 1911 is uitgebreid met een dwars erop gericht, vrijstaand bakhuis. Wit beschilderde baksteenbouw onder zadeldaken met mechanische pannen; thans in verlaten en vrij vervallen toestand. Nummer 23, thans sterk gerenoveerd woonhuis van 1857 gelegen op een site die reeds is bebouwd op het primitief kadasterplan (circa 1835). Verankerd en wit beschilderd eenlaagsvolume, afgedekt door een vernieuwd zadeldak met zwarte, mechanische pannen; (aangepaste) rechthoekige openingen met nieuw schrijnwerk onder strek; geasfalteerd erf met er rond verschillende landgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1857/3, 1876/6, 1911/31.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie