Brabantstraat

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Waregem die loopt van de Vichtseweg in getrapte wijze tot aan de Industrielaan. De straatnaam die al wordt vermeld in 1467, is afgeleid van de familienaam Van Brabant die in de 15de eeuw hier gronden bezat.

Het tracé wordt voor het eerst volledig weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), waar de straat loopt door het gehucht "Hm Brabantstraete" en gedomineerd wordt door een grote (thans verdwenen) omwalde hofstede. In het noordoosten wordt de straat afgebakend door de Gaverbeek. Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) is de huidige straat opgedeeld in vier afzonderlijke tracés. Het eerste deel, dat loopt van de steenweg naar de knik aan de Plasstraat, is er geregistreerd als "Chemin n° 27" met omschrijving "Chemin du cabaret Het Goed Leven à celui dit la Demi Lune" en naam "Plafschaert straet". Een tweede stuk betreft de twee haaks op mekaar staande rechte tracés, vermeld als "Chemin n° 30" omschreven als "Chemin du cabaret Het Goed Leven à Anseghem" ofte "Brabant straet". Een deel van het vervolgens terug in noordoostelijke richting lopende tracé gaat terug op een veldwegje "Sentier n° 116" met uitleg "Sentier de la ferme Baes Dewaele au Chemin Biestklythoek straet" ofwel "Sigemand wegel". Het laatste deel heet net zoals de in het verlengde liggende Vijverdamstraat, Kleithoekstraat en de Bieststraat, "Chemin n° 5" met als benaming "Biestklythoekstraete" en omschrijving "Chemin de Waereghem à Ingoyghem par le hameau de Biest".

Thans straat met geasfalteerd wegdek en een als het ware trapsgewijs verlopend tracé. Half ingekokerde beek langs de straat. Zeer afwisselende bebouwing gaande van landelijke bebouwing, in kern vaak opklimmend tot de 18de eeuw, tot grote bedrijven (zone 3 Brabantstraat) (zie nummer 15). Nummer 38, dwars op de straat gericht langwerpig woonhuis met geïntegreerde stalling en een parallel geplaatste tweede, kleine stalvleugel. Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844), enkel weergave van het woonhuis, in het laatste kwart van de 20ste eeuw voorzien van een nieuwe erfgevel. Stalvleugel uit tweede helft 19de eeuw, vergroot rond 1900 (zie bouwnaad aan straatkant) en recent ook gerenoveerd. Schuurvleugel parallel met de straat gelegen, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en met recente voorgevel. Nummer 56, hoeve bestaande uit een langwerpig, parallel aan de straat gelegen woonhuis, een dwars op de straat staande schuur/stalvleugel en een kleine berging. Vermoedelijk volledig daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw doch met sporen (bijvoorbeeld in de straatgevel van de schuur) van oudere kleinere constructies uit de eerste helft van de 19de eeuw, reeds weergegeven op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844). Woonhuis ingrijpend verbouwd in het derde kwart van de 20ste eeuw. Nummer 32, opvallende schuur van twee bouwlagen hoog, vermoedelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie