Fabrieksstraat

Beschrijving

Straat ten noordwesten van het centrum van Waregem, vertrekkend van de Roger Van Steenbruggestraat. De straatnaam, volgens Meuris toegekend in 1947, verwijst naar de hier gelegen tapijtfabriek.

Korte, doodlopende straat met geasfalteerd wegdek, parallel met de spoorlijn Gent-Kortrijk. Deels lopend langs de fabrieksgebouwen (weverij) van Navano Carpets NV en aan de overzijde kleine arbeiderswoningen. Fabrieksgebouwen gelegen achter het hoekpand aan de Roger Van Steenbruggestraat nummer 104: baksteenbouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, afgedekt door zesbeukige, leien zaagtandbedaking met telkens oculus in de top; latere uitbreiding met er tegenaan een open, houten kapelletje zonder beeld. Overzijde ingenomen door aaneengesloten bebouwing van zwaar aangepaste arbeidershuizen van circa 1900.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie