erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 12560   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12560

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sterk verbouwde hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen op een omheind domein.

Woonhuis (recent vernieuwd) en stallingen (nok loodrecht op de straat) uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?), kleinere stalling (nok parallel aan de straat) uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) aan oostzijde, langsschuur (nok parallel aan de straat) uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) en wagenhuis (nok parallel aan de straat) uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) aan zuidzijde.

Werd gesplitst uit de Sombekehoeve op het einde van de 17de eeuw en hoorde toe aan Sint-Baafsabdij van Gent. Gebouwen komen op dezelfde plaats voor in de eerste helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) waarvan enkel stallingen in verlengde woonhuis en schuur meldenswaardig zijn.

Stallingen met travee-indeling door middel van verankerde lisenen. Zijgevel met klimmende boogfries onder daklijst. Langsschuur met travee-indeling door middel van verankerde lisenen, zijgevels met verdiepte muurvlakken en ingeschreven bogen.

  • JACOBS J., Onuitgegeven nota's.

Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12560 (Geraadpleegd op 05-08-2020)