Galgewegel

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van het centrum van Waregem, lopend van de Galgestraat naar de Wortegemseweg. De straatnaam, die reeds voorkomt van 1846, verwijst evenals de Galgestraat naar de galg van de heerlijkheid Potegem die op de kruising van de Galgestraat en de Bosstraat zou hebben gestaan. Reeds in 1614 vindt De Flou het toponiem de galghevelden terug.

Eerste weergave van het straattracé op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) waar de straat, samen met de huidige Ruitersdreef, deels wordt gecatalogeerd als "Sentier n° 89" ofte "Sentier du lieu dit Galgeknok à la Maison Dewinter Jean" ofwel zogenaamd "Galge wegel". Het eerste deel van de straat - het korte stukje schuin tracé - is een restant van het oorspronkelijke tracé van de Galgestraat dat in de jaren 1970 is rechtgetrokken. Het wordt op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) dan ook, net als de huidige Galgestraat, vermeld als "Chemin n° 4", meer bepaald "Chemin de Knocke à Worteghem", meer bepaald de "Worteghem straet". Quasi ongewijzigd tot het laatste kwart van de 20ste eeuw met de verkaveling van de straat en de bouw van verschillende kleinere vrijstaande woningen, aansluitend bij de ten noordwesten gelegen verkaveling Villapark. Thans straat met geasfalteerd wegdek en gevarieerde bebouwing waarvan de oudste opklimt tot de 19de eeuw (nummer 7, nummer 22, nummer 55).

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie