erfgoedobject

Hoeve Sombekehoeve

bouwkundig element
ID
12561
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12561

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sombekehoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen volledig omwaterde hoeve met losstaande bestanddelen, huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Inplanting rondom geplaveid erf, toegankelijk langs bakstenen brugje; woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) aan oostzijde, stalling (nok loodrecht op de straat) aan westzijde, langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan westzijde en bakhuis (nok loodrecht op de straat) aan oostzijde. Gedeeltelijk gedempte grachten.

Vroegere curtis van de Sint-Baafsabdij te Gent, omvatte het uiterste noorden van de parochie aan de grens met Borsbeek. In 1154 schonken de gebroeders Ghiselbertus en Jordanis hun allodium aan de abdij. Dit domein zal door ruil, aankoop en schenking uitgebreid worden. Met het oog op ontginning van dit gebied werd een proosdij opgericht tussen 1108 en 1156 en waarschijnlijk werd er in 1156 een kapel ingericht. Sedert de verhuring van de curtis naast de kerk in de 13de eeuw heeft het Hof van Sombeke de rol van domeincentrum geleidelijk overgenomen. Hof van Sombeke werd dan cijnshof voor de Sint-Baafsgoederen en beschikte over de middele en lagere rechtspraak. Te Zundert en Rijsbergen (ten zuiden van Breda) bezat de proosdij van Sombeke in de 13de eeuw enkele gronden, die in 1531 verkocht werden aan de Heer van Breda. Vanaf de 14de eeuw verpacht aan het geslacht van Wesele, genoemd Van Sompeke. In 1536 werd de zogenaamde "Mussenhoeve" eruit gesplitst. Brand in 1542, 1579 en 1583. Poortgebouw uit de 17de eeuw afgebroken circa 1972.

Westelijke voorgevel woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw met oudere kern. Verankerd bakstenen gebouw op gecementeerde plint, met onderkelderde zuidzijde. Getraliede en beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels. Rechthoekige deur met bovenlicht. Overige rechthoekige bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rechthoekige muuropeningen.

  • JUTEN G.C.A., Het hof van Sombeke in de paroche Bouchout en zijne rechten in Zundert en Rijsbergen, in Taxandria. Tijdschrift voor Noordbrabantsche geschiedenis en volkskunde, Bergen-op-Zoom, 1928, XXXV, afl. 11, p. 284-292.
  • VERHULST A.E., De Sint-Baafsabdij te Gent en haar grondbezit (VIIe-XIVe eeuw). Verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse academie voor wetenschappen, letteren en schone kunsten van België, Brussel, 1958, p. 525-541.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Sombekehoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12561 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.