Geografisch thema

Karmeldreef

ID
15292
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15292

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van het centrum van Waregem. De straat loopt van de Bergstraat naar de Galgestraat en de straatnaam verwijst naar de voormalige aanwezigheid van het klooster van de zusters karmelietessen van de Apostolische Kerk (nummer 74).

De straat is ontstaan als toegangsdreef naar het voormalige domein van de zusters, eertijds een eind 19de-eeuws buitenverblijf. Bij de verkoop van het buitenverblijf aan de zusters karmelietessen wordt gestipuleerd dat de dreef grotendeels publiek toegankelijk moet zijn om de enkele hoeves die er langs lagen te kunnen bereiken. Sindsdien quasi ongewijzigd. Thans smalle straat met geasfalteerd wegdek en een kronkelend verloop.

  • ALGOET G., Enkele gegevens omtrent de geschiedenis van de Karmel te Waregem, De Gaverstreke, jg. 1, 1973, p. 98.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve bij karmelietenklooster

  • Is deel van
    Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Karmeldreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/15292 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.