Koningin Fabiolalaan

Beschrijving

Straat ten noordwesten van het centrum van Waregem. De straat loopt van de Vandewoestijnelaan naar de Ter Elststraat. De huidige naam van de straat, die verwijst naar de Belgische Koningin Fabiola (° 1928) is pas toegekend bij de herschikking van de straatnamen in 1990; voorheen zogenaamd "(Koning) Albertlaan".

Gezien de naamkeuze van de straat is de straat vermoedelijk ontstaan in 1934, bij de geboorte van de latere Koning Albert. Volgens kadasteronderzoek is de straat pas in 1948 officieel aangelegd en geregistreerd, vermoedelijk naar aanleiding van de bouw van de imposante woning "Huyse Windroos" (zie Vandewoestijnestraat nummer 1) in ruime tuin aan de noordzijde van de straat. Thans geasfalteerde straat die eerst in westelijke richting loopt en na een knik halverwege naar het noorden draait. Deels bebouwing van aaneengesloten woonhuizen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, anderzijds vrijstaande woonhuizen in tuin uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Dominerende aanwezigheid van de ruime tuin met woonhuis aan de noordkant van de straat.

• Gemeente Waregem, Overeenstemminglijst, Straatnaamwijziging en nieuwe huisnummering, oktober 1990.
  • MEURIS P., Straatnamen in Waregem, een bespreking van de Waregemse straatnamen anno 1992, Waregem, 1992, p. 45-46.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie