Krakeelhoek

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Wargem, lopend van de Nokerseweg naar de Bergstraat. De straatnaam dateert vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw en verwijst volgens Meuris naar het krakeel (heibel) dat ontstond omdat dit wegje niet publiek werd opengesteld toen het was gelegen in het jachtgbied van de familie Delespaul (zie Karmeldreef).

Eerste weergave van de dreef naar nummer 100 op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844), vermeld als "Chemin n° 86" met als beschrijving "Chemin du Chemin dit Nokerestraet aux Terres (servitude)" en naam "Moer wegel"; de rest van de straat dateert pas van na de aanleg van de parallel lopende autostrade E17 in het begin van de jaren 1970. Voor de bouw van de viaduct voor de Nokerseweg over de autostrade wordt een put gegraven, gelegen aan de Krakeelhoek en die thans dienst doet als reservoir. Slechts één historisch bebouwde site, daterend uit de 19de eeuw, voorts beboste en bewerkte percelen; op het einde van de straat aan de Bergstraat, locatie van sportcentrum "Happy" en de Waregem Golfclub (zie Bergstraat). Nummer 100, hoevesite die vandaag nog steeds in gebruik is als landbouwuitbating; eerste weergave van bebouwing op deze site op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) doch huidige configuratie klimt vermoedelijk pas op tot het derde kwart van de 19de eeuw, zie kaart van de Dépôt de la Guerre van 1874; thans dreef met populieren die leidt naar een inwaarts gelegen boerenhuis met parallel klein stalgebouw en aan de oostzijde, lange schuurvleugel; verschillende latere uitbreidingen en loodsen. Wit beschilderde bakstenen eenlaagsgebouwen onder zadeldaken met Vlaamse pannen.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie