Meiweg

Beschrijving

Straat in het noorden van het centrum van Waregem, in een uitgesproken bocht lopend van de Putmanstraat naar de Oude Vijvestraat. Eertijds "Coedreve" geheten, zijnde een verhard wegje langs de oevers van de Gaverbeek dat werd gebruikt door voetgangers en om de koeien naar de weiden langs de Gaverbeek te leiden. De huidige benaming, toegekend in 1960, refereert mogelijk aan de dialectvorm "maai", een weide, waarvan mei dan zou zijn afgeleid.

Op het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757, wordt voor het eerst het tracé vanuit de Putmanstraat gesuggereerd. Op de een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Sentier n° 75" met als omschrijving "Sentier du Moulin dit Croysveldsmolen à la ferme Vandewiele" ofte "Mole wegel". Lange tijd enkel rechtdoor lopend vanuit de Putmanstraat tot tegenaan de Gaverbeek. Op de broeikassensite (nummer 5) - eind de jaren 1920 omgebouwd tot weverij - na, dateert de eerste bebouwing pas vanaf de jaren 1940 (zie nummer 13). In 1962, bouw van het winkelhuis met magazijn aan de oostzijde van de straat, een opdracht van Gabriël Harrie, die al in 1942 aan de overzijde een villa (nummer 13) liet bouwen.

Op de tweede kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1974) is de straat getekend met de haarspeldbocht en de helft van het huidige tracé; de bebouwing komt voor tot aan het einde van het toenmalige tracé. Thans is de straat doorgetrokken tot aan de Oude Vijvestraat en volledig bebouwd. Heden straat met wegdek deels in betonplaten (oudste deel naar de Putmanstraat toe) en een geasfalteerd wegdek (recente verkaveling). Typerende bebouwing van eenlaagse woningen in omliggende tuin.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie