Groenestraat

Beschrijving

Korte landelijke weg met L-vormig verloop die de Meulebeeksestraat ten zuiden verbindt met de Boterstraat ten noorden. De weg wordt op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Groenstraetjen" genoemd en omschreven als "Chemin de celui dit: Thieltweg of Boterweg près de la ferme Bruno Verschaeve au chemin dit: Kwaedestraet". Wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

Woon- en agrarische functie. Verspreide landelijke bebouwing, veelal nieuwbouw op oudere sites, zie bewoning op huidige plaatsen al voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846).

Nummers 1 en 2 alleenstaande woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, nummer 2 met spitsbogige gevelkapel. Nr. 3, oudere hoevesite, thans bestaande uit een eenlaags bakstenen woonhuis onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok haaks op straat), erfgevel met vernieuwd parement en rechthoekige muuropeningen, met inbegrip van lagere voormalig staldeel; gecementeerde zijgevel met imitatievoeg. Op de Atlas der Buurtwegen wordt parallel ten zuiden nog een landgebouw weergegeven (verdwenen).

• DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin