Geografisch thema

Pannewegel

ID
15362
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15362

Beschrijving

Straat gelegen ten zuidwesten van het centrum van Waregem. Straat met U-vormig verloop die start van en loopt naar de Brabantstraat. De benaming, die al voorkomt sinds 1846, verwijst naar een herberg in de buurt zogenaamd "De Panne", benaming afgeleid van een hier gelegen pannen- en steenbakkerijfabriek.

Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) is het straatje geregistreerd als veldwegel "Chemin n° 74" met uitleg "Sentier du chemin dit Brabantstraet près de la ferme Verbeke retournant dans le même chemin" ofte "Pannewegel"; langs het tracé liggen verschillende kleine volumes, die vandaag in zeer beperkte mate nog zijn bewaard. Huidige bebouwing en aanpassingen van oudere kleine volumes dateren uit de 20ste eeuw. Thans smalle, landelijke straat met afwisselend uitgestrekte akkers en kleine huizenconcentraties of bebouwde sites telkens ter hoogte van de knikken in de straat. Enkele woningen bewaren deels een oud volume zoals nummer 60, vermoedelijk voormalige 19de-eeuwse tweewoonst waarvan het verste deel nog is bewaard en de woning aan de straatkant is herbouwd met een tweede bouwlaag en een lagere aanbouw achteraan in de eerste helft van de 20ste eeuw; recent uitgebreid met portaal. Het oudste deel: eenlaagsvolume van het enkelhuistype onder overkragend, pannen zadeldak, mogelijk met bewaarde openingen waaronder een bergingdeurtje.

  • MEURIS P., Straatnamen in Waregem, een bespreking van de Waregemse straatnamen anno 1992, Waregem, 1992, p. 21.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

  • Is deel van
    Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pannewegel [online], https://id.erfgoed.net/themas/15362 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.