Paterswegel

Beschrijving

Straatje ten oosten van het centrum van Waregem, noordelijk zijstraatje van de Nokerseweg. De straatnaam is tot 1843 de Papenwegel genoemd en liep naar een een stuk bos en heide dat Papenheid is genoemd. Aangezien paap het oude woord is voor pater, is de benaming in de loop van de 20ste eeuw 'gemoderniseerd'.

Het straattracé is vermoedelijk ontstaan in de jaren 1830, mogelijk naar aanleiding van de bouw van de woning nummer 33. Eerste weergave op de Atlas der Buurtwegen (1844) waar het samen met het meest oostelijke tracé van het huidige Peiskeshof weergegeven is als "Sentier n° 105", met als omschrijving "Sentier du lieu dit Warandeken au lieu dit Hinschaerd Plat" ofwel "Pater wegel". Huidige bebouwing die bestaat uit vrijstaande woningen klimt nog slechts heel beperkt op tot de 19de eeuw; de meeste (restanten van) oudere volumes zijn verbouwd of vervangen in de loop van de 20ste of zelfs in het begin van de 21ste eeuw, soms door ruime villa's.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie