Platanendreef

Beschrijving

Straat in het gehucht Nieuwenhove, gelegen ten zuidwesten van Waregem. De straat loopt van het kruispunt met de Papegaaistraat en Blauwe Zwaanstraat in een boog naar de Vichtseweg. De benaming, volgens Meuris pas toegekend in 1990, verwijst mogelijk simpelweg naar de hier aangeplante platanen.

Op de oudste historische kaarten wordt het huidige tracé nog niet weergegeven, op uitzondering van het vermoedelijk in de 14de eeuw al ontstane domein goed "Te Nieuwenhove" (nummer 16). Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) is het stuk van de straat ten oosten van het voormalige Goed evenmin al weergegeven. Het deel straat ter hoogte van het Goed is samen met de huidige Kerkhofstraat gecatalogeerd als "Chemin n° 37", beschreven als "Chemin du cabaret de Pappegay au Grand chemin de Deerlyck" ofwel "Dreef". Vanaf de zuidwaartse bocht is de huidige straat een deel van de toenmalige straat die wordt beschreven als "Chemin n° 35", "Chemin de la ferme de l'Enafant Bone à la Drève de la ferme dite Neerhof" ofwel "Pastorij straet". Langs dit tweede straatdeel situeert zich op de kaart een begin 19de-eeuwse, omwalde hoevesite die pas in het laatste kwart van de 20ste eeuw is verdwenen in functie van de gelijkmatige verkaveling van de straat. Vermoedelijk is het straattracé zoals we het nu kennen, pas volledig ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, zie eerste weergave pas op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van 1959-1961 en oudste bebouwing (nummer 63) ingrijpend aangepast in de jaren 1940, mogelijk omdat de hoeve vanaf dan weer bereikbaar werd gemaakt.

Thans straat met vrij residentiële aanblik - zie verkaveling aansluitend bij de dieperin gelegen Gaston Martensstraat en ten westen van de Europalaan - anderzijds locatie van een groot voormalig textielbedrijf Bulcaen. Oudste bebouwing klimt - behalve Goed te Nieuwnehove - op tot het eerste kwart van de 19de eeuw doch is in de loop van de eeuwen grondig verbouwd. Nummer 63, in oorsprong begin 19de-eeuws hoevetje met woonhuis loodrecht op de straat, dat een eerste keer in 1897 wordt uitgebreid en daarna in 1942 ingrijpend wordt verbouwd en uitgebreid. Erf van de straat afgesneden door beukenhaag, afrastering van betonplaten, deels met versiering, en roodbeschilderde ijzeren poort. Zwaar verankerd en witbeschilderd, begin 19de-eeuws stalvolume, oorspronkelijk woonhuis, zie openingen onder meer vensters met schuiframen; stal in het verlengde en aan de overzijde van het erf van 1897, huidig woonhuis van 1942.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1897/34, 1942/106.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie