Remi Vanmeerhaeghestraat

Beschrijving

Straat in het gehucht Nieuwenhove, gelegen in het zuidwesten van Waregem. De straat loopt van de Deerlijksesteenweg naar de Platanendreef. De straatnaam dateert van de jaren 1960 en eert een scheutist Remi Vanmeerhaeghe, geboren te Nieuwenhove en zijn ganse leven werkzaam als missionaris in China. Hij kwam om bij de opstand van Boksers in 1900.

Reeds in 1524 bevindt zich ter hoogte van de huidige school (nummer 61) aan de kruising van de Platanendreef en de Kerkhofstraat, een kapel als bidplaats van de gemeenschap die zich sinds de bouw van het domein van Nieuwenhove (zie Platanendreef nummer 16) hier heeft gevormd. In 1630 laat kasteelheer Jehan van der Vichten de kapel herbouwen en omstreeks 1815-1820 wordt het na de Franse Revolutie totaal vervallen geworden kerkje gesloopt. Vanaf dan zijn de kerkgangers van het gehucht aangewezen op de kerk van Waregem of Deerlijk. Pas op het einde van de 19de eeuw worden de smeekbeden voor een eigen kerk en school in het gehucht gehoord. In 1897 wordt de eerste steen gelegd van een nieuw instituut (zie nummer 55), toegewijd aan de Heilige Margaretha en op papier bestaande uit een kerk, klooster en school. Op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1898 staat al een deel van het straattracé, vertrekkende vanaf de Garenkapel (zie zonder nummer) en de toenmalige gehuchtkapel in het zuiden. In eerste instantie wordt enkel een eerste vleugel van het complex opgetrokken. Vanaf 1901 worden de misvieren in het kerkje verzorgd door de paters oblaten, die zich kort daarvoor hadden geïnstalleerd aan de Olmstraat in het centrum van Waregem. Vanaf 1903 komt een delegatie van de oblaten zich definitief vestigen in Nieuwenhove. Het kerkje dat ondertussen wegens gebrek aan financiële middelen nooit was afgewerkt, wordt vanaf 1904 onder leiding van een Gentse architect Dewaele herbouwd onder meer met een imposante toren. Aangezien deze echter tijdens de werken instort, beslist men de kerk uit de breiden en enkel te voorzien van een kleine toren. Op 28 september 1905 stichten de oblaten een Belgisch noviciaat in Nieuwenhove waardoor de bestaande gebouwen moeten worden uitgebreid. Het voormalige schoolgebouw wordt vanaf dan volledig ingepalmd door de oblaten met als belofte een nieuw schoolgebouw voor de leerlingen te bouwen. Dit gebeurt echter pas in 1908, zie langgerekt volume ten zuiden van de toenmalige kerk. In 1926 wordt een nieuwe vleugel ingewijd om tegemoet te komen aan het stijgende aantal roepingen. In de jaren 1930 wordt ook de kerk nog verder verfraaid. Eerste weergave van de volledige straat verschijnt pas op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut in 1931. Op 2 maart 1935 wordt Nieuwenhove uiteindelijk een onafhankelijke parochie. Nadat de paters oblaten de school (nummer 61) in 1937 hebben verkocht aan de net opgerichte parochie, wordt de school uitgebreid met een dwarse vleugel aan de Kerkhofstraat en twee traveeën aan de Remi Van Meerhaeghestraat.

In de jaren 1950-1960 realiseert de Waregemse bouwmaatschappij Helpt Elkander hier een groot bouwproject, zogenaamd “De Sint-Margrietwijk” (zie Deerlijkseweg en Nieuwenhovestraat). Een bouwaanvraag voor een eerste fase wordt goedgekeurd in 1953 en betreft verschillende huizenclusters van aan de huidige straat met vier woningen, ontworpen door de Waregemse architect Jozef Van Geluwe, in samenwerking met zijn zoon Johan. Eengezinswoningen van wit geschilderde baksteen door één schilddak enkel opgesmukt door een boogvormige bakstenen deuromlijsting; binnenin ook traditionele indeling met een hal met WC (niet langer buitenshuis!), keuken, zit- en woonkamer en een later in te richten badkamer, bij de grotere woningen ook voorraad- en kolenkelder.

• COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw, Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 44-47.
  • Een gouden parochie te Waregem, Nieuwenhove, 1985.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie