Brouwerij De Kroon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Kroon

Beschrijving

Complex gevat tussen Veldkant en Oudebaan (vroegere Oude Lierse Bane of Heerbaan). Op omhaagd en gedeeltelijk ommuurd domein staan: brouwershuis (nok parallel aan de straat) uit het vierde kwart van de 19de eeuw; ten westen de oude brouwerij (nok loodrecht op de straat) uit het tweede of derde kwart van de 17de eeuw; ten oosten de L-vormige vleugel, gelegen Oudebaan nummer 39, met vroegere herberg (gesloopt in 1981), stallingen en hoeve (nok parallel aan de straat), afzonderlijke kleine stalling (nok loodrecht op de straat) en bakhuis (nok parallel aan de straat) uit de 17de of de 18de eeuw en uit de 19de eeuw.

In 1645 wordt melding gemaakt van "de herberge de Croone alias de Suckel" en toebehorend aan Hans of Jan van Elsen. Verkoopakte van 1671 meldt dat de brouwerij werd gebouwd door Adriaan van Elsen (eigenaar van 1646 tot 1671). Aan het einde van de 17de eeuw (?) geërfd door de Laet. Aangekocht door Jan Buscops in 1738 die in 1790 een hypotheek nam op een grote rijstal en hem ombouwde tot woonhuis en stalling, dit is de huidige hoeve gelegen Oudebaan nummer 39. Verder in bezit van van Berckelaer (1789), Crauwels (1804), Corluy (1810), Heylen (aan het einde van de 19de eeuw). De brouwerij staakte haar activiteit in 1928. Werkte tijdelijk als aftrekkerij vanaf 1932.

Vanaf 1981 werden de sterk vervallen gedeelten van de brouwerij en de afspanning gesloopt en vervangen door nieuwe bouw naar "rustieke" smaak. De hoeve werd naar "rustieke" smaak verbouwd alsook het 17de-eeuwse gedeelte van de brouwerij met gedeeltelijk behoud van de muren.

Neoclassicistisch brouwershuis met dubbelhuisopstand, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met bepleisterde en beschilderde zuidelijke voorgevel, op arduinen plint. Vlakke hoekpilasters, kordonlijsten en verdiepte rechthoekige panelen onder kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters met lekdrempels op klossen; persiennes.

Rechthoekige deur in vlakke beschilderde omlijsting van arduin; bovenlicht waarin metalen roedeverdeling met brouwerstekens. Aanbouwsel aan noordgevel van één bouwlaag onder afgeknot zadeldak (kunstleien).

Aan westzijde, vroegere brouwerij met oostgevel van vijf traveeën (voor 1981 tien traveeën) en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), opgebouwd tussen 1646 en 1671, de verbouwing uit de 19de eeuw werd in 1981 gesloopt. Verankerd bakstenen gebouw. Drie gedeeltelijk beluikte kloosterkozijnen in omlijsting van zandsteen met negblokken en kwartrond geprofileerde middendorpel. Rechthoekige vensters onder dakrand met arduinen onderdorpels. Een laadluik onder afgewolfd dak (leien). Tegen westgevel schouw gedateerd 1880 (cf. gevelsteen met vermelding J.C. Corluy), in 1981 grotendeels gesloopt.

Aan noordzijde (Oudebaan nummer 39), L-vormig gebouw met stallingen en hoeve (vervallen herberg in 1981 gesloopt). Boerenhuis met oostelijke zijpuntgevel (toestand vóór 1981) van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), van circa 1790, verbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met gekalkte noordgevel, op gecementeerde plint. Beluikte rechthoekige vensters met houten latei. Rechthoekige deur met bovenlicht, in vlakke omlijsting van arduin.

Haaks tegen zuidgevel woonhuis, dwarsschuur (?) en stallingen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. In verlengde woonhuis sterk vervallen stallingen van afspanning onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oudste gevel (noordelijk) met in gekalkt gedeelte rechthoekige poort van stallingen; in inspringend gedeelte, met kern uit de 17de eeuw, banden van zandsteen en enkele vernieuwde muuropeningen en getraliede rechthoekige vensters met arduinen dorpels. Zuidgevel vernieuwd in de tweede helft van de 19de eeuw: steekboogpoorten.

Ten slotte aan oostzijde twee kleine rechthoekige bakstenen gebouwtjes onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw, namelijk vroeger bakhuis en kleine stalling.

• JACOBS J., Brouwerij "De Kroon", in DF-koerier, maandblad Davidsfonds Boechout-Vremde, Boechout, augustus 1981, p. 536.

Auteurs: Wylleman, Linda