Steenovenstraat

Beschrijving

Straat ten zuiden van het centrum van Waregem. De straat loopt van de Anzegemseweg naar de Flanders-Fieldweg. De benaming, toegekend in 1960, verwijst naar de oven van steenbakkerij van Felix De Ruyck die zich hier tot het begin van de jaren 1970 bevond.

De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778) geeft aan dat ter hoogte van de huidige straat toen het "Woordeghem Bosch" stond. Eerste weergave van het straattracé dateert pas van het derde kwart van de 19de eeuw, zie kaart van de Dépôt de la Guerre van 1874. In 1846 (registratie in het kadaster pas in 1851) laat notaris Ferdinand Storme verschillende huizen (nummer 14 en nummers 20-24) optrekken langs enkele toen nieuw aangelegde tracés (zie mutatieschets van 1851). Vermoedelijk naar aanleiding van de aanleg in het laatste kwart van de 20ste eeuw van het bedrijventerrein (zone 1) waardoor de huidige straat loopt, zijn enkele van deze huizen afgebroken. Thans geasfalteerde straat met halverwege een knik en vervolg van het tracé in noordelijke richting. Quasi uitsluitend bedrijven en tussenin enkele conciërgewoningen; wijkkapel uit de jaren 1960. De oudste bebouwing klimt op tot de jaren 1840. Nummer 14, klein dubbelhuisje onder steil zadeldak met mechanische pannen en gecementeerde gevels met in de loop van de 20ste eeuw aangepaste vensteropeningen; naast gelegen koterijen. Nummers 20-24, eenlaagse tweewoonst waarvan nummer 20 met hernieuwde gevelsteen; nummer 24 van het dubbelhuistype met behouden, wit beschilderd parement; verschillende bijgebouwen onder meer dwarsgerichte, vrijstaande schuur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1851/29.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie