erfgoedobject

Hoeve Ter Beke

bouwkundig element
ID
12572
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12572

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Beke
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Sterk verbouwde hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen tegen de Koude Beek. Aarden erf met aan zuidwestzijde woonhuis (nok loodrecht op de straat) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; aan zuidoostzijde stallen (nok loodrecht op de straat) uit de 19de eeuw met mogelijk oudere kern (sterk vervallen toestand); aan noordwestzijde sterk verbouwde kleine stal (nok loodrecht op de straat) grotendeels uit de 20ste eeuw en aan noordoostzijde langsschuur (nok loodrecht straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

In 1292 verworven door de Sint-Bernardsabdij. In de 17de eeuw met vierkante omwatering. Nieuwe hoeve opgericht op het einde van de 17de eeuw. Op alle kaarten uit de 19de eeuw komen er twee hoeven voor. De huidige opstelling verschilt sterk met deze van de 19de eeuw, met uitzondering van de schuur.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Langsschuur van vier traveeën onder wolfsdak (mechanische pannen) met uitgespaarde hoek. Beluikte rechthoekige venstertjes met houten latei, een steekboogdeur en rechthoekige poorten.

  • JACOBS J., Onuitgegeven nota's.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De stallen aan de zuidoostzijde werden reeds voor de aankoop van het goed in 2001 afgebroken. Het erf werd in tussentijd gedeeltelijk verhard. De luiken van de langsschuur zijn eveneens verdwenen.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen, 2018.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Ter Beke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12572 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.