Wortegemseweg

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van het centrum van Waregem. De straat loopt vanuit de Franklin Rooselveltlaan naar de grens met Wortegem (Wortegem-Petegem, Oost-Vlaanderen), vanwaar de naam is afgeleid.

Eerste weergave van een klein deel van de weg op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844): het eerste stukje straat is, samen met de toen in het verlengde lopende Keizerstraat en Kalkhoevestraat, gecatalogeerd als "Chemin n° 22" omschreven als "Chemin du cabaret dit d'Hope van vrede à la route de Thielt a Kerkhove" met als naam "Oude Anseghem straet". Volgens de gegevens van het kadaster wordt de eigenlijke Wortegemseweg in 1873 aangelegd. Eerste weergave van de volledige straat op de kaart van het Dépôt de la Guerre van 1874. De rechte weg is enkel bebouwd aan het eerste/oudste stukje tracé en loopt verder doorheen de "Spitaals Bosschen" naar Wortegem. Na de Eerste Wereldoorlog, in 1921-1922, is op de hoek met de Bosstraat, een begraafplaats met herdenkingskapel aangelegd van meer dan 3000 overledenen van de oorlog. De site wordt pas in 1937 officieel ingewijd. Verdere bebouwing van het straattracé op enkele uitzonderingen na gebeurt pas vanaf het derde kwart van de 20ste eeuw en vooral in de laatste decennia, riante villabebouwing vanaf de Bosstraat en de Flanders-Fieldsweg. Met de aanleg van de autostrade E17 in het begin van de jaren 1970 wordt de straat door een viaduct onderbroken.

Thans rechte straat met geasfalteerd wegdek en gevarieerde bebouwing uit hoofdzakelijk de 20ste eeuw; voornamelijk woonfunctie, in mindere mate afgewisseld met grote winkels en horecagelegenheden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1873/3.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie