Hoeve te Sneppenbosch

Beschrijving

Totaal verbouwd boerenhuis (nok parallel aan de straat) gelegen op beboomd en omhaagd terrein, door aardeweg verbonden met de straat.

Sneppenboschvelt (waarschijnlijk door ontginning in de tweede helft van de 12de eeuw ontstaan) werd in 1235 door Gillis II van Berlaer geschonken aan de Sint-Bernardsabdij. Volgens R. Van Berchem werd de hoeve (leen van de Berthouts van Berlaer) in 1296 verkocht aan de abdij. Op kaart van de Sint-Bernardsabdij van 1646 wordt een gebouw vermeld onder schilddak, met moestuin en boomgaard. Op 19de-eeuwse kaarten komen verscheidene kleinere gebouwen voor, die verdwenen in 1926. Bakstenen gebouw op gepikte plint, van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met nieuw dakvenster, grotendeels uit de 20ste eeuw, mogelijk kern uit de 17de of 18de eeiw. Nieuwe muuropeningen, meestal steekboog- en rondboogvormig.

• JACOBS J., De hoeve te Sneppenbos, in DF-koerier, maandblad Davidsfonds Boechout-Vremde, Boechout, januari 1981, p. 479.
  • VAN BERCHEM R., La terre et seigneurie de Ranst en Brabant. Morcellements et féodalisation, Genève, 1971, p. 253-284.

Auteurs: Wylleman, Linda