Moerbosstraat

Beschrijving

Straat in het westen van de gemeente. De straat vertrekt van de Schoendalestraat en loopt in zuidelijke richting naar de Gentseweg. Straatnaam verwijzend naar het "Moerbosch" dat zich tot de 18de-19de eeuw aan weerszijden van de straat uitstrekt. De naam "Moerbosch" wordt al vermeld in het jaar 1571, maar is vermoedelijk ouder. "Moer" is Middelnederlands voor moeras of een moeilijk doorwaadbare plaats. Tot in 1990 wordt de straat de Waterstraat genoemd. Het begin van de Moerbosstraat wordt voor het eerst weergegeven op de kaart van het goed "Ter Leyen" van circa 1763. Deze kaart geeft ook de thans verdwenen hoeve "Ter Moeren" weer (zie Leiegoeddreef). Op de kaart van Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door landmeter Cornelis Steur in 1764, loopt de straat dwars door het Moerbos. Op de hoek met de steenweg Kortrijk-Gent wordt in 1764 de herberg "De Swaene" weergegeven (westzijde) en een dieper gelegen hoeve (oostzijde). In 1838-1839 wordt de straat voor het eerst bebouwd (zie nummer 39). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) aangeduid als "Chemin n° 6" met als beschrijving "Waterstraet" of "Chemin de la ferme dite het Goed te Meulhem à Waereghem par le cabaret dite Tapuyt". Op de kaart van het Dépôt de la Guerre (1862) bevinden zich reeds enkele hoeves halverwege de straat. Pas in de eerste helft van de 20ste eeuw zal de bebouwing verder toenemen, zie kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1959-1961). Landelijke straat met geasfalteerd wegdek met ten westen een bedrijventerrein dat eveneens toegankelijk is vanaf de Schoendalestraat. Hoofdzakelijk vrijstaande villabebouwing uit het laatste kwart van de 20ste eeuw, daarnaast enkele (rij)woningen uit tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Daarnaast één bewaard 19de-eeuws volume. Nummer 39/ Spechtenstraat. Voormalige tweewoonst gebouwd nadat volgens het kadaster in 1875 twee aanpalende woningen van 1838-1839 volledig gereconstrueerd worden in opdracht van landbouwer Fredericus Declercq. Deze laatste laat vóór 1888 de tweewoonst uitbreiden met twee landgebouwtjes. Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag waarbij de voormalige naastgelegen woning is geïncorporeerd; volume aan straatkant met later toegevoegde openingen onder meer garagepoort onder poutrel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1850/28, 1876/7, 1894/18.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nummer 2238 (Ter Leien): Goed ter Leyen te Sint-Eloois-Vijve, ong. 1763 (schenking le Fevere de ten Hove, familiefonds, 5862).
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nummer 545: Kaart van de gemeente Sint-Eloois-Vijve, getekend door Cornelis Steur, landmeter van de kasselrij Kortrijk, 1764.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1930, Deel X, kolom 693.
  • NOLF M., Wandel- en fietsroutes, Waregem binnenste buiten (16), wandeling langs de residentiële straten van het centrum van Sint-Eloois-Vijve en de landelijke wegen van de Cauwenhoek, in De Gavergids, 2006, jg. 13, nummer 1, p. 30.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie