Tapuitstraat (Sint-Eloois-Vijve)

Beschrijving

Straat in het zuiden van Sint-Eloois-Vijve. De straat vertrekt op grondgebied van de deelgemeente Waregem, bereikt de grens met Sint-Eloois-Vijve ter hoogte van het kruispunt met de Renthuisstraat en loopt verder in noordelijke richting naar de Gentseweg. Het laatste gedeelte van de straat loopt evenwijdig met de Expresweg. Straatnaam verwijzend naar de verdwenen herberg "Tapuit", gelegen op de grens met Waregem en volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1818.

Vlakbij de herberg "Den Tapuit" staan in de middeleeuwen een schandpaal en een lindeboom waar de schepenen van de heerlijkheid De Vroone recht spraken. De herberg wordt drie eeuwen lang bewoond door de familie Cauwe. De kaart van Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door landmeter Cornelis Steur in 1764, geeft een vijftal verspreid gelegen hoeves weer, waaronder een grote hoeve op de hoek met de huidige Kronkelstraat. Deze hoeve wordt sinds 1992 het "'t Cauwenhof" genoemd, hoewel de familie Cauwe er nooit heeft gewoond. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) aangeduid als "chemin de nieuw van hove" en op de Atlas der Buurtwegen (1844) als "Chemin n° 5" met als beschrijving "Nieuwenhofstraet" of "Chemin du Moulin dit Oliemolen à Waereghem". Circa 1846 genaamd "Groote Straete van Nieuwenhove". Pas in de eerste helft van de 20ste eeuw neemt de bebouwing toe langs het straatgedeelte ten noorden van de Renthuisstraat. Op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1993) wordt de herberg "Tapuit" aangeduid ter hoogte van het kruispunt met de Renthuisstraat. Lange, landelijke straat met bochtig verloop en geasfalteerd wegdek en verspreid gelegen hoevebebouwing. Op de hoek met de Kronkelstraat, verbouwde schuur en herbouwd woonhuis van de hofstede "'t Cauwenhof" (zie Kronkelstraat). Voorts enkele woningen uit de jaren 1930. Nummer 204, woning volgens het kadaster gebouwd in 1927 door de weduwe en kinderen van landbouwer Remi Vervaeke. Baksteenbouw van drie traveeën op een gecementeerde plint en onder pannen zadeldak; licht getoogde openingen. Nummer 221, schuin ten opzichte van de weg geplaatste woning, volgens het kadaster gebouwd in 1930 door werkman Alberitz Vandewoestyne uit Itres (Frankrijk). Voortuintje afgesloten door een wit beschilderd betonnen hek. Baksteenbouw van twee traveeën met licht getoogde openingen (vernieuwd houtwerk).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1927/10, 1930/6.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nummer 545: Kaart van de gemeente Sint-Eloois-Vijve, getekend door Cornelis Steur, landmeter van de kasselrij Kortrijk, 1764.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1934, Deel XV, kolom 696.
  • DUCATTEEUW E., VANDERMAELEN L., WANTE L., Historische kaart Waregem, in De Gaverstreke, jg. 20, 1992, p. 45, 47.
  • NOLF M., Wandel- en fietsroutes, Waregem binnenste buiten (16), wandeling langs de residentiële straten van het centrum van Sint-Eloois-Vijve en de landelijke wegen van de Cauwenhoek, in De Gavergids, 2006, jg. 13, nummer 1, p. 30.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

De hofstede Cauwenhof was de woonplaats van twee voorouders van Peter Benoit namelijk Pieter Benoit (+ circa 1628) gehuwd met Joosijne Calmeyn en daarna hun oudste zoon Joos (+1646). De hofstede was rentegrond van de heerlijkheid de Vroone met foncier te Nieuwenhove, Waregem. Alle verdere informatie over de stamboom van de familie Benoit is te consulteren in het Rijksarchief Kortrijk.
Auteurs : Benoit, Filips