Geografisch thema

Neerbergstraat

ID
15455
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15455

Beschrijving

Korte straat die oorspronkelijk vanaf het uiteinde van de Kaaistraat via een gebogen tracé verbinding geeft met de Pittemsestraat. Thans is het westelijke straatdeel onderbroken en doodlopend en leidt de straat vanaf de Zwarteleeuwstraat naar de Pittemsestraat.

Het westelijke straatdeel wordt op de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven als het eerste deel van de "Turkyenstraet" en beschreven als "Chemin d' Ardoye au lieu dit: Bonoogen à la limite de Pitthem". Het oostelijke straatdeel wordt weergeven als "Bergmolenweg" en omschreven als "Sentier du lieu dit: Doelstokwyk au moulin dit: Doornbergmolen à la chaussée dite: Bruggestraet". De straat wordt echter niet weergegeven op het gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960).

Landelijke straat met voornamelijk woonfunctie. De Atlas der Buurtwegen (1846) geeft enkele kleine woningen weer aan de noordzijde van de straat.

Nummer 7, alleenstaande woning uit het derde kwart van de 20ste eeuw, met boven de deur een mijtervormige kapelnis in zwartbakstenen omlijsting, met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Achtergelegen Lourdesgrotje opgebouwd in gecementeerde natuursteenblokken, met rechthoekige nis.

  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neerbergstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15455 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.