Pastorie van de parochie Sint-Jan in de Olie

Gemeente Boechout

• Inventarisatie Boechout (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Vremde

Beschrijving

Gelegen in beboomde tuin, gedeeltelijk afgesloten door muur en ijzeren hek met poort tussen vierkante stenen pijlers.

In 1852 werd beslist een nieuwe pastorie te bouwen naast de oude en bouwvallige pastorie. Opgetrokken in 1853-55 naar ontwerp van de Lierse stadsarchitect H. Redig.

Rechthoekig dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), van 1853-55. Bepleisterd bakstenen gebouw op arduinen plint. Eerste bouwlaag beluikte rechthoekige vensters op lekdrempels; tweede bouwlaag rechthoekige vensters op lekdrempels met geriemde omlijsting met afgeronde bovenhoeken en rolluikkasten; bewaard houtwerk. Rechthoekige deur, bovenlicht en steektrap, in geprofileerde afgeronde omlijsting van arduin. Omlopende kroonlijst.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Vremde, Sint-Jan in de Olie, dossier 1.

Auteurs: Wylleman, Linda