Oosthoekstraat

Beschrijving

Landelijke straat met kronkelend verloop die de Hogeschuurstraat verbindt met de Diepestraat, behorende tot het traject Zwarteleeuwstraat-Oosthoekstraat-Turkijestraat. De straat maakt op de Atlas der Buurtwegen (1846) samen met het westdeel van de Neerbergstraat, het grootste deel van de Zwarteleeuwstraat en de huidige Turkijestraat deel uit van de toenmalige "Turkijenstraet", omschreven als "Chemin d' Ardoye au lieu dit: Bonoogen à la limite de Pitthem". Op het primitief kadasterplan (1817) en verdere 19de-eeuwse mutatieschetsen wordt de weg aangeduid als "Boter-wegh". De straat wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) al weergegeven als grind- of tarmacweg.

Landelijke straat met voornamelijk agrarische functie, gekenmerkt door verspreide hoevebebouwing. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt reeds verspreide bebouwing weergegeven, alle aan noordzijde van de weg. Onder meer op de plaats van nummer 9, Oosthoeve, thans met nieuw witgeschilderd woonhuis onder pannen zadeldak met klokkenruiter, erf in losse verharding. Ten westen een haaks schuur-stalvolume uit 1908 in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Witgekalkte erfgevel, getoogde staldeuren en -venstertjes, rechte schuurpoort en wagenhuis. Op de zijgevel de datering in gele baksteen: "1908", waarboven een oculus.

Nummer 1, nieuwbouw, op de plaats waar zich in het begin van de 19de eeuw reeds een samenstel van drie landarbeiderswoningen bevond, zie voorkomen op primitief kadasterplan (1817).

Nummers 3-5, samenstel van twee woningen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

• DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.