Roterijstraat

Beschrijving

Straat met bochtig verloop die de Pittemsestraat verbindt met de zuidelijker gelegen Veldstraat. Het huidige tracé wordt al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven als "Vullen Onder Rok" en omschreven als "Chemin de celui dit: Bruggestraet à la maison Vinckier conduisant au cabaret dit: den Pauw". De weg wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog grotendeels aangeduid als aardeweg, behoudens een stuk verharding bij de aansluiting met de Vlasstraat.

Landelijke straat met voornamelijk woon- en agrarische functie, nijverheidsfunctie bij aansluiting met de Pittemsestraat. Thans met verspreide landelijke bebouwing aangevuld met eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) komt verspreide landelijke bebouwing voor. Onder meer op nummer 2, op de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven als tweewoonst, haaks op de straat georiënteerd. Thans met roodbakstenen eenlaagswoning uit het derde kwart van de 20ste eeuw, oudere bijgebouwen, onder meer in donkerrode baksteenbouw onder zadeldaken in Vlaamse pannen, muuropeningen onder houten lateien. Ouder voormalig woonhuis verbouwd en ingericht als berging.

Nummer 17, voormalige landarbeiderswoning, opklimmend tot de 18de eeuw: reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (1817). Rond 1835 eigendom van Karel Vansteenkiste, gekend als wolfabrikant uit Brugge, ook eigenaar van de nabijgelegen hoeve (nummer 4). Vermoedelijk herbouwd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw. Oost-west georiënteerde roodbakstenen eenlaagsbouw van vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat), grotendeels bewaard schrijnwerk, nieuwe deur; kleine venstertjes aan de noordzijde; gecementeerde plint; bakstenen muizentand.

Opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, maar herbouwd in het interbellum: nummer 7, als driewoonst weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1846). Thans bakstenen eenlaagsbouw, voormalige tweewoonst, thans leegstaand, met witgeschilderde voorgevel en rechthoekige muuropeningen. Achtergelegen villa (nummer 5) uit 1982, naar ontwerp van architect Arthur Degeyter.

Voorts eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Het begin van de straat wordt gekenmerkt door bedrijven, onder meer Mather (trailers) ten oosten, Debruyne (vlas) ten westen.

• DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin