Scharestraat

Beschrijving

Korte straat met geknikt verloop, die het kruispunt met de Brabantstraat en Ommegangstraat verbindt met de noordelijker gelegen Oude Lichterveldsestraat. De straat wordt op Atlas der Buurtwegen (1846) samen met een deel van de Brabantstraat, de Sprietstraat en de Vierwegstraat weergegeven als een onderdeel van de "Sprietstraet" en omschreven als "Chemin du cabaret dit: het Schaerken à Iseghem". De weg wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

Genoemd naar de wijk en herberg "Het Schaerken" of "De Schaere", gelegen op de hoek met de Oude Lichterveldsestraat, zie Atlas der Buurtwegen (1846). De herberg/ hofstede wordt reeds vermeld in de ommeloper van Ardooie uit 1688. Thans staat op deze plaats een nieuwbouwwoning (Oude Lichterveldsestraat nummer 61) met achtergelegen ouder stalletje en nieuwe kapel.

Landelijke straat met voornamelijk woon- en agrarische functie, weinig bebouwing. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt verspreide landelijke bebouwing weergegeven. Onder meer hoeve op nummer 4, als U-vormige opstelling van hoevegebouwen rondom het erf. Thans met nieuw woonhuis uit de jaren 1970. Ouder achtergelegen voormalig woonhuis in gebruik als bergruimte. Rode baksteenbouw onder steil pannen zadeldak in mechanische pannen. Witgekalkte erfgevel met gepekte plint. Later ingebrachte schuifpoort en asemgaten, resterende getoogde muuropening. Nummer 2, vernieuwde eenlaagswoning.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIV, Brugge, 1933, kolommen 114-115.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin