Spinnekensambachtstraat

Beschrijving

Doodlopende westelijke zijstraat van de Gapaardstraat. Wordt nog niet weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Wordt evenmin weergegeven op het gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960). Op 19de-eeuwse topografische kaarten wordt het gebied doorkruist door landwegels, onder meer op het tracé van de huidige weg.

Het toponiem "Spindeken ambacht" wordt volgens De Flou reeds vermeld in de jaren 1560, in een rekening van "den Disch" van Ardooie. Wordt verder doorheen de 19de-20ste eeuw vermeld als "Spinnekens-Ambacht", als wijk- of gehuchtnaam voor een gebied op de grens van Ardooie met Beveren, Koolskamp, Lichtervelde en Roeselare.

Ter hoogte van nummer 9 duidt de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire uit 1898 (laatste terreinrevisie 1889) een kapel aan, thans verdwenen.

Landelijke weg met voornamelijk woonfunctie. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt verspreide landelijke bebouwing weergegeven, onder meer op de plaats van nummers 32-34 en op nummer 36. Nummers 32-34, gerenoveerde eenlaagsbouw, reeds als samenstel voorkomend op de Atlas der Buurtwegen (1846).

Nummer 16, ouder woonhuis, volume reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1846) als boerenhuis met stalgedeelte en haaks landgebouw, bakstenen volume onder pannen zadeldak, gecementeerde erfgevel met vergrote muuropeningen. Rechtertraveeën met ingebrachte poorten, linker staltravee met getoogde deur.

Aan de zuidzijde voornamelijk gerenoveerde 20ste-eeuwse eenlaagswoningen onder zadeldak. Overige vrijstaande bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 12, met rondbogige kapelnis met zwartbakstenen omlijsting met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolom 80.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin