erfgoedobject

Hoeve Linthhoeve

bouwkundig element
ID
12585
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12585

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Linthhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In landbouwgebied gelegen hoeve met losstaande bestanddelen; aarden erf door gekasseide weg verbonden met de straat. Kleine boomgaard aan noordzijde. Oostzijde erf, L-vormig woonhuis, uit het tweede kwart van de 18de eeuw (nok loodrecht op de straat). In het verlengde stallen uit het vierde kwart van de 19de eeuw met rechthoekig aanbouwsel uit het vierde kwart van de 19de eeuw (nok loodrecht op de straat) tegen noordgevel. Kleine stal uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw (nok parallel aan de straat) aan zuidzijde. Verbouwde langsschuur (nummer 110) met kern uit de 18de eeuw (nok loodrecht op de straat) aan westzijde. Ten slotte verbouwd wagenhuis (nok loodrecht op de straat) uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw aan zuidzijde.

Gelegen op grondgebied dat Gillis II Berthout in 1236 aan de Sint-Bernardsabdij schonk. Gesplitst uit de "Groote Hoeve" (heden meer ten zuiden gelegen vernieuwde hoeve).

L-vormig woonhuis van één bouwlaag onder zadeldaken (kunstleien); 1754 gedateerd sleutelstuk in opkamer, gevel verbouwd in de 20ste eeuw. Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw op gepikte plint, onderkelderde zuidoostzijde met opkamervensters aan zuidgevel. Rechthoekige muuropeningen met houten dorpels; zuidgevel met getraliede rechthoekige vensters en arduinen dorpels, één houten kozijn.

In het verlengde woonhuis, en aan westgevelzijde breder uitgebouwde, bakstenen stallen onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige vernieuwde stalvensters en rechthoekige poort met houten latei. Aangebouwde kleine rechthoekige bakstenen stal onder zadeldak (Vlaamse pannen) tegen noordgevel.

Vroegere monumentale langsschuur onder afgewolfd dak (mechanische pannen), met kern uit de 18de eeuw(?) recent verbouwd tot woning. Aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten) tegen westgevel.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het rechthoekig aanbouwsel in het verlengde van de stallen heeft op heden een plat dak. Het woonhuis en stallen werden vernieuwd, respectievelijk in 1998 en 2002. Op alle daken liggen mechanische pannen.

  • Informatie verkregen van de eigenaar.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Linthhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12585 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.