Sterrestraat

Beschrijving

Korte zijstraat van de Izegemsestraat die deze in een hoek van 90° verbindt met de Cijnsmolenstraat. De weg wordt reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het noordelijke straatdeel liep iets noordelijker over de huidige erfoprit van de hoeve Izegemsestraat nummer 81. De straat vormt op de Atlas der Buurtwegen (1846) het zuidelijke uiteinde van de "Cloetbergstraet", omschreven als "Chemin du Cabaret Witte Kave aux Maisons dites: Kerkhuizen traversant le chemin dit: Iseghemsstraet". In 1931 registreert het kadaster het verleggen van het noordelijke straatdeel op huidig tracé, nog steeds als onverharde weg. De weg wordt echter niet weergegeven op het gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960).

Korte straat, voornamelijk met woonfunctie. Op de Ferrariskaart (1771-1778) wordt verspreide landelijke bebouwing weergegeven. Onder meer landarbeiderswoningen ter hoogte van nummers 4-6, op de Atlas der Buurtwegen (1846) vernoemd als "Kerkhuizen". Thans vervangen door vrijstaande woningen uit het midden van de 20ste eeuw. Hoeve nummer 1, gelegen op de linkeroever van de Roobeek, in de 18de eeuw weergegeven als kleine hoeve bestaande uit twee volumes (zie Ferrariskaart). Huidige hoevegebouwen opgetrokken in 1932 voor Karel Cuvelier. Woonhuis met landgebouwen in rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, in U-vormige opstelling rond het erf. Woonhuis met siermetselwerk en korfbogige muuropeningen, deels gewijzigd. Landgebouwen met rechte muuropeningen onder betonlateien. Westelijk gelegen omhaagde boomgaard op de hoek met de Cijnsmolenstraat.

Nummer 2, woonhuis in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok haaks op straat), gebouwd in 1931. Verdiepte muurvelden met muizentand. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk (oud model), diverse nieuwere aanbouwen. Mijtervormige kapelnis boven de voordeur.

Nummer 3, houten woning, mogelijk opgetrokken als noodwoning in het tweede of derde kwart van de 20ste eeuw. Opgebouwd volgens systeembouw, onder stomp golfplaten zadeldak, bakstenen schouw. Wanden in fijn houten latwerk, rechthoekige vensteropeningen met fraaie omlijsting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1931/76, 1932/22.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.