Veldakkerstraat

Beschrijving

Korte straat met licht geknikt verloop die vanaf de Diepestraat naar de Processiestraat loopt en over korte afstand de grens vormt met Pittem. De weg wordt onderbroken door de spoorlijn, waarvan de overweg is gesupprimeerd. De straat wordt op het primitief kadasterplan (1817) aangeduid als "ouden-Boter-wegh", de zuidelijker gelegen Oosthoekstraat wordt er "Boter-wegh" genoemd. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Veldackerstraet" en omschreven als "Chemin de la ferme Baert au lieu dit: Veldackerwijk, formant la limite de Pitthem". De weg wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

Genoemd naar een stuk land, de Veldakker, gelegen nabij het Sint-Maartens-Veldeken te Ardooie (zie De Flou). Reeds vermeld circa 1560 als "de Veltackere" in een rekening van de armendis van Ardooie.

Landelijke straat met voornamelijk agrarische functie. Weinig bebouwing, nieuw of vernieuwd op oudere site. Nummer 2 reeds voorkomend op de Atlas der Buurtwegen (1846).

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVI, Brugge, 1935, kolom 144.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin