Alidor Lamotestraat

Beschrijving

Korte rechte straat met zuidwaarts verloop vanaf de Egemsestraat tot de Molenwegel, daarna verdergezet als naamloze, onverharde landweg tot de Tieltsestraat in het zuiden. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) is het noord-zuid georiënteerde straatgedeelte vermeld als "Molenwegel" en wordt omschreven als "Sentier de la forge de Van Maercke à la ferme Vande Casteele", het tweede deel van de "Molenwegel" tot aan de Tieltsestraat heet de "van Canneyt voetwegel" en omschreven als "Sentier du moulin Van Canneyt à la ferme Vande Casteele" waarlangs aan oostzijde de in 1827 door Johan Van Canneyt opgerichte windmolen staat. Circa 1891 wordt deze afgebroken door Eduard De Mûelenaere, tevens eigenaar van de "Platsemolen", om zo de concurrentie te beperken. Op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) aangeduid als grind- of tarmacweg.

Zogenaamd naar Alidor Lamote (°1880 Staden - †1949 Beernem), kunstschilder die lange tijd in de Kloosterstraat nummer 15 woonde. Kende zijn grootste faam tijdens het interbellum, zijn omvangrijk oeuvre bestaat voornamelijk uit landschapsschilderijen en portretten. Straatnaam gegeven in 1994.

Voornamelijk bestaande uit losstaande bebouwing uit de laatste decennium van de 20ste eeuw.

• DAVID J., Straatbenamingen ter herinnering van vroegere inwoners, Ardooie, s.d.