Egemsestraat

Beschrijving

Lange weg die van de Zwevezeelsestraat oostwaarts loopt tot aan het kruispunt met de Pompoenstraat en de grens met Egem. Loopt op Egems (Pittem) grondgebied verder als zijtak van de Brugsesteenweg, langs de kleiputten en steenbakkerij Wienerberger (voormalige Steenbakkerij Ampe), tot aan de gelijknamige hoofdweg (N50). Loopt evenwijdig met de oost-west georiënteerde heuvelrug. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een licht slingerend en beboomd tracé. De weg sluit echter rechtstreeks aan op de verbindingsweg "Thorhout-Thielt". Een andere stuk loopt met twee haakse bochten naar het huidige kruispunt met de Zwevezeelsestraat. In de Atlas der Buurtwegen (1846) reeds vanaf het Dorpsplein samen de huidige Gemeentehuisstraat "Eeghem straet" genoemd en omschreven als "Chemin de Coolscamp à Eeghem". Behoorde wellicht tot de verbindingsweg waarlangs de boter uit de Diksmuidse vette weiden haar weg naar Tielt en Gent vond maar veel aan belang verloor na het trekken van een rechte steenweg Pittem-Lichtervelde (N35) in 1759-1760.

Gekende herbergen zijn onder meer op de hoek met de Pompoenstraat, "De Lege Padderij" met haar eigen brouwerij, "Het Brouwershof" en "De Pereboom". Op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) aangeduid als grind- of tarmacweg.

Voornamelijk woon- en agrarische functie. Aanvankelijk aansluitend bij de dorpsbebouwing later meer landelijke woningen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) enkel bebouwing aan de hoger gelegen noordzijde van de straat met een cluster tegen de grens met Egem, bebouwing nu ingrijpend vernieuwd onder meer nummer 75 met stalletje, nummer 67A, dieper- en hoger gelegen gerenoveerd volume, andere veelal vervangen door woningen uit de laatste decennia van de 20ste eeuw, onder meer nummers 57, 63 en 67.

Dieper gelegen hoevetjes onder zadeldak met mechanische pannen en kleine bijgebouwen, reeds afgebeeld op de Atlas der buurtwegen (1846) als tweewoonst. Nummer 39, dwars volume. Woonhuis met vernieuwd parement, nok dwars op de straat. Klein stalletje en bakhuis. Nummer 46, met nieuw woonhuis en middelgroot landgebouw. Nummer 49, site met vrijstaande gebouwen in U-vormige constellatie, vernieuwd woonhuis evenwijdig met de straat en twee kleinere bijgebouwen.

Kleine eenlaagse huizen in rode baksteen onder zadeldak met mechanische pannen, vernieuwde gootlijsten (nok evenwijdig met de straat) veelal uit tweede helft 19de of vroeg 20ste eeuw. Nummer 18, dorpswoning met tandlijst, geblokte pilasters in baksteen, dito deuromlijsting met natuurstenen aanzet en sluitsteen, metselmozaïek onder vensteropeningen, vergrote muuropeningen (vensters, garagepoort). Nummer 33, kleine landelijke woning met getrapte fries, rechthoekige muuropeningen onder betonlatei. Kleine oudere stalaanbouw in donkerrode baksteen onder lagere nok met Vlaamse pannen . Verder veelal woonhuizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw onder meer nummers 6-8, 13 en 14.

• DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 799.
  • VAN ACKER L.; VERVENNE A.; CALLEWAERT A., Geschiedenis van Koolskamp, Koolskamp, 1996, p. 161; 207; 323; 335; 363.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin