Kortekeerstraat

Beschrijving

Korte landelijke weg die van de Lichterveldsestraat naar de Oude Lichterveldsestraat loopt. De Ferrariskaart (1770-1778) toont het huidige tracé met verspreide bebouwing. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) reeds "Kortekeer straet" genoemd en omschreven als "Chemin de la chaussée de Thourout à Thielt à Ardoye à la ferme de Buyse, Pierre".

Zogenaamd naar het gelijknamige gehucht. Het toponiem "Hameau Cortekeer" is op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld aan het kruispunt met de Oude Lichterveldsestraat, het huidige toponiem "Kortekeer" (zie topografische kaart Nationaal Cartografisch Instituut, 2006) wordt echter afgebeeld langs de Oude Heirweg aan de spoorwegovergang waar tot de jaren 1980 de treinhalte Kortekeer is gelegen in de zuidwesthoek van de gemeente, op de grens met Beveren (Roeselare)

Woon- en agrarische functie. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn er een tweetal hoevesites afgebeeld aan de zuidzijde van de straat. De historische bebouwing van nummer 3 en nummer 25 is echter verdwenen. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) worden nog twee sites meer afgebeeld. Nummer 23, thans met woonhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw en nummer 27, landelijke woning uit de 19de eeuw als kleiner volume afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1846). Thans eenlaags woonhuis van vier traveeën onder zadeldak met mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat), vernieuwde gootlijst, witgeschilderde gevel met gecementeerde plint. Vergrote muuropeningen onder betonlatei, vernieuwd schrijnwerk. Oostgevel met fraaie beglaasde gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin