Laagstraat

Beschrijving

Dichtbebouwde straat die van de Egemsestraat in het zuiden tot aan het kruispunt met de Kapellestraat in het noorden parallel loopt met de Zwevezeelsestraat om erna westwaarts te draaien om verbinding te geven met laatstgenoemde straat. In het landboek van 1762 wordt de straat nog "Diepestraete" genoemd. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het noordelijke deel nog als een omhaagd pad afgebeeld, het noordelijke stuk vormt een deel van het oude tracé van de huidige Kapellestraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) heet het noordelijke deel reeds "Leege straet" en wordt ze omschreven als "Chemin de celui d' Eeghen à celui dit: Veldstraet". Het stuk ten noorden van de Kapellestraat is een deeltje van het oude tracé van de "Veld straet", sinds 1977 Kapellestraat geheten en omschreven als "Chemin du hameau de Mosselmarkt à la ferme dite: Hoogepadderij portant du chemin dit: Kwaede straete". In 1897 krijgt de Kapellestraat een rechte verbinding met de Zwevezeelsestraat. Op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog steeds "Legestraat" genoemd en over de volledige lengte aangeduid als grind- of tarmacweg.

Voornamelijk woonfunctie. Voormalige hoevesite die op zijn minst opklimt tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie afbeelding op de Ferrariskaart (1770-1778), twee gebouwen in L-vormige constellatie thans ingrijpend verbouwd. Nummer 2, op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Ferme Vandecasteele", thans met vertuind erf, vernieuwd woonhuis en nieuwe loods. Nummers 1-7, twee roodbakstenen gekoppelde tweelaagse tweewoonsten onder schilddak uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Nummer 1 met natuurstenen gevelsteen met het opschrift "JOS. TYBERGIN/ARCHITECT/WEVELGEM".

Recente bebouwing van individuele woningen met tuin uit het laatste decennium van de 20ste en eerste decennium van de 21ste eeuw.

• DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 799.
  • [VERVENNE A.], hoeven en hun bewoners te Kools>kamp, Ardooie, 1997, p. 107; 123.