Oude Ardooisestraat

Beschrijving

Kort centraal gedeelte van de noord-zuidverbindingsweg Ardooie - Zwevezele via de Ardooisestraat - Oude Ardooisestraat – Zwevezeelsestraat, gelegen tussen het kruispunt van de Zwevezeelsestraat met de Kloosterstraat - Tieltsestraat en de aansluiting op de Ardooisestraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt een tracé afgebeeld met twee haakse bochten rond het "Cse. t' ays hove" waarna ze aansluit op de Ardooisestraat. Dit oude tracé is in de Atlas der Buurtwegen (1846) een deel van de "Ardoye straet" die wordt omschreven als "Chemin de Coolscamp à Ardoye". De situatie blijft ongewijzigd tot in 1889 het tracé van de stoomtram Hooglede-Roeselare-Ardooie-Zwevezele-Tielt wordt aangelegd en er een rechtstreekse verbinding wordt aangelegd tussen de huidige Ardooisestraat en de Zwevezeelsestraat. In 1952 wordt het traject Ardooie-Zwevezele, afgeschaft. Nadat de Zwevezeelsestraat in 1968 wordt vernieuwd wordt in 1969 het huidige tracé aangelegd langs de oude trambedding gebruikt om een rondweg aan te leggen die het centrum ontlast van het doorgaand autoverkeer.

Woon- en agrarische functie. Vrijstaande individuele woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nr. 3, woning uit het midden van de 20ste eeuw: eenlaags woonhuis in gele baksteen onder schilddak met zwarte mechanische pannen (nok parallel met de straat). Opschrift in natuurstenen plint "JOS. TYBERGIN/ ARCH/ WEVELGEM". Rondboogdeur, grote rechthoekige vensters, noordelijke uitbouw met afgeronde hoek, zuidelijke uitbouw met getorste zuil.

• VAN ACKER L., VERVENNE A. en CALLEWAERT A., Geschiedenis van Koolskamp, Koolskamp, 1996, p. 302.
  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 12.