Steenstraat

Beschrijving

Lange rechte straat die vanaf het Dorpsplein noordwaarts loopt tot de Moskostraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Steenewegel" genoemd en beschreven als "Sentier de la place de Coolscamp à la ferme de Claeys, Pierre". Afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778) als voetpad zonder enige bebouwing, een situatie die pas ingrijpend wijzigt met de aanleg van de straat en de verkaveling in 1970.

In 2002 wordt een watertoren in gebruik genomen (nummer 29) die instaat voor de drinkwatervoorziening van de gemeenten Ardooie, Pittem en Tielt. Tevens wordt tegemoet gekomen aan de waterbehoeften van de groenteverwerkende nijverheid. De watertoren is met zijn 36 meter hoogte de grootste in West-Vlaanderen. Voornamelijk woonfunctie. Druk bebouwd tracé van woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Enkele oudere tweewoonsten dwars op de rijweg die reeds afgebeeld zijn op de Atlas de Buurtwegen (1846), onder meer nummers 2-4, in rode baksteen, sterk aangepast; nummers 50-52, nummer 50 in rode baksteen en gecementeerde plint, muuropeningen onder betonlateien, nieuw schrijnwerk, nummer 52 onderdeel van een recenter woonhuis in landelijke stijl.

• DEBYSER J., VAN ACKER L. en CALLEWAERT A., De notarissen van Ardooie en Koolskamp, in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 3, 2007, p. 106-134.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin