Kerkplein

Beschrijving

Plein in het huidige centrum van Beveren-Leie, net ten noorden van de steenweg Kortrijk-Gent. Ten noorden wordt het plein begrensd door de Sioendreef, ten oosten door de Paardeput en ten westen door de Kerkdreef. De pleinnaam verwijst naar de Sint-Jan de Doperkerk die in 1970 op het plein werd gebouwd.

In mei 1940 wordt parochiekerk van Beveren-Leie aan de toenmalige Sint-Jansstraat opgeblazen door Belgische troepen, om zo de oprukkende Duitsers van een uitkijkpost over de Leievlakte te ontnemen. Na de Tweede Wereldoorlog beslist het gemeentebestuur om het dorpscentrum te verplaatsen van de Sint-Jansstraat naar een toen nog open ruimte net ten noorden van de Kortrijkseweg. In 1947 bouwt men aan de toenmalige Kerkdreef een noodkerk. Het huidige Kerkplein ten oosten van deze straat wordt op papier ontworpen wanneer de gemeenteraad in 1956 een BPA goedkeurt waarbij het nieuwe centrum van Beveren geprojecteerd wordt te midden van de gronden van het goed "Te Anzegem". Het BPA bepaalt onder meer de plaats waar de nieuwe kerk moet komen. De uitvoering van het plan komt er pas in de jaren 1960. In 1967-1968 wordt de pastorie op de zuidoosthoek van het Kerkplein opgetrokken (afbraak van de oude pastorie aan de Sint-Jansstraat in 1969). In de periode 1967-1970 wordt het Kerkplein aangelegd en wordt de nieuwe parochiekerk aan de oostzijde van dit plein gebouwd. Rondom de kerk worden er parkeerplaatsen aangelegd, bomen en struiken aangeplant en het geheel wordt door asfaltwegen omgeven. De ingebruikname van het nieuwe kerkgebouw gaat gepaard met de herbestemming van de noodkerk aan de toenmalige Kerkdreef tot feest- en sportzaal. Na 1970 neemt de bebouwing aan het Kerkplein langzaam toe. In 1976 worden de straten Handelgemweg, Reinareweg, Sint-Annaweg en Gerweplein aansluitend bij het nieuwe dorpscentrum aangelegd. Bij de aanleg van de Reinareweg worden overblijfselen gevonden van gemetste molenteerlingen, afkomstig van de oliewindmolen die tot het begin van de 18de eeuw bij de hoeve "Het Meulewalleken" (zie Nijverheidstraat) gelegen was. Grote stukken grond aan de Handelgemweg en Reinareweg worden circa 1976 aangekocht door bouwonderneming Huyzentruyt voor de bouw van verscheidene woningen. Aan de oostzijde van het plein wordt in 1977-1978 het residentiegebouw "Ter Wilgen" opgetrokken en onmiddellijk daarna volgt de bouw van de naastgelegen residentie "De Abelen". In 1978 bouwt brouwerij Bavik uit Bavikhove (Harelbeke) op de hoek met de Koning Albertstraat herberg "De Gilde", die gehuurd wordt door het Beverse A.C.W (geopend in 1979). Het A.C.W. bouwt in diezelfde periode aan de overzijde van de straat haar kantoren. Vanaf 1978 bouwt bouwonderneming Huyzentruyt verscheidene woningen aan de oostkant van de Handelgemweg en de westkant van de Reinareweg. Vanaf 1980 wordt de noordzijde van het Kerkplein aangepakt: in 1981 bouwt de firma Huyzentruyt vier winkels naast het bestaande café "De Vlaschaard".

Rechthoekig en met betonklinkers verhard plein met op de oostzijde de in 1970 gebouwde Sint-Jan de Doperkerk. Sobere pleinaanleg aan de kant van de Kerkdreef met centraal enkele eenvoudige zitbanken en vier bomen, geflankeerd aan de noord- en zuidzijde door parkeerplaatsen en vlaggenmasten. Aaneengesloten huizenrijen aan de noord- en zuidzijde van het plein daterend uit de jaren 1970-1980. Nummer 10, vrijstaand pastoriegebouw gelegen op de hoek met de straat Paanderput en gebouwd in 1967-1968 naar de ontwerpplannen van architect Etienne Ducatteeuw (bouwaanvraag van 1967); vrijstaande baksteenbouw voorzien van een gevelsteen met opschrift "ETIENNE DUCATTEEUW". Aan de oostzijde van het plein, residentiële gebouwen uit het einde van de jaren 1970.

• Stadsarchief Waregem, Bouwvergunningen, URB/2003/112/15/P, 1967.
  • Adresboek van Beveren-Leie, s.l., 1978, p. 16.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 4-6.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Beveren-Leie in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nummers 5-6.
  • Ontstaan en groei van het nieuwe Beverse dorpscentrum, in Onder de Clocke, april 1982, p. 371-378.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie