Kouters

Beschrijving

Straat in het noordwesten van Beveren-Leie. De straat vertrekt ter hoogte van de Auwblauwstraat en loopt in noordwestelijke richting naar de straat Kleurvinge. Aan het begin en einde van de straat bevindt zich telkens een doodlopend tracé. De straatnaam herinnert aan de Tombergkouter die zich er vóór de jaren 1970 uitstrekte. De Tombergkouter dankt zijn ontstaan aan de zandopstuiving die zou gebeurd zijn tijdens de laatste ijstijd, de Würmijstijd (circa 120.000 tot circa 20.000 vóór Christus). Het opgewaaide zand werd opgestuwd in langgerekte bermen, zodat een uitgestrekte en licht opwelvende kouter ontstond. Op de Tombergkouter heeft men zowel prehistorisch (vondsten in silex), als Gallo-Romeins materiaal teruggevonden. De Gallo-Romeinse overblijfselen wijzen erop de kouter al bewoond is circa 100-150 na Christus. Bij de bouw van sociale woningen aan de Tomberg in 1972 wordt een grote afvalkuil ontdekt. Bij verdere opgravingen komen onder meer dakpannen, Doornikse stenen en aardewerk aan het licht. De vondsten wijzen op een kleine Gallo-Romeinse nederzetting van één of enkele gebouwen, opgetrokken in vakwerkbouw en bedekt met rode pannen.

De straat maakt deel uit van de Tombergwijk en wordt aangelegd in 1973-1974, eerste weergave op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1974). De woningen aan de straat Kouters worden in 1973-1974 gerealiseerd in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Mijn Huis (aanvraag van 1972). De plannen worden opgemaakt door de Beverse architecten Georges Dejonghe en Etienne Ducatteeuw en de bouwwerken uitgevoerd door de Beverse aannemer Huyzentruyt, waarbij er gebruik wordt gemaakt van geprefabriceerde elementen voor schouwen, schouwkoppen en bakgoten. De nieuwe woonwijk wordt officieel ingehuldigd eind mei 1975.

Korte straat met geasfalteerd wegdek, getypeerd door gekoppelde woningbouw uit de jaren 1970, voorafgegaan door voortuintjes. Baksteenbouw (deels witgeschilderd, deels in grijze steen) onder doorlopende pannen zadeldaken. Aan het begin van de straat, Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1989.

• Adresboek van Beveren-Leie, 1978, p. 21.
  • ROGGE M., VAN DOORSELAER A., e.a., De Gallo-Romeinse nederzetting op de Tomberg in Beveren-Leie, in De Leiegouw, jg. 18, 1976, 4, p. 353-400.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie