erfgoedobject

Hoeve te Litenzele

bouwkundig element
ID
12595
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12595

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve te Litenzele
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw. L-vormig woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) met kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?), aan noordzijde schuur (nok loodrecht op de straat) uit het vierde kwart van de 18de eeuw, verbouwd in de 19de eeuw (?); aangebouwde rechthoekige 20ste-eeuwse stalling (nok parallel aan de straat) tegen zuidgevel langsschuur; aan westzijde sterk verbouwd wagenhuis (nok parallel aan de straat).

Eerste vermelding van het goed Litenzele in 1287 op een lijst van cijnsplichtige goederen van het kapittel van Onze-Lieve-Vrouw te Antwerpen. Dit leen van de heer van Mechelen, met recht op lagere rechtspraak, werd in 1309 door Wouter en Jan van Berchem afgestaan aan de Sint-Bernardsabdij te Hemiksem. In 1636, vermelding van een hoeve "Lytenzeele" en in 1743 van de hoeve "ter Luyterseel" gelegen in het "Luyckx bos".

Woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met ten zuiden haaks aangebouwde stalling onder afgewolfd dak (mechanische pannen). Beschilderd bakstenen gebouw met vernieuwde rechthoekige muuropeningen.

Parallel gelegen langsschuur; verankerd bakstenen gebouw onder afgewolfd dak (mechanische pannen), met jaartal 1850 (zie gevelsteen, mogelijk verwijzend naar verbouwing). Rechthoekige poort met houten latei. Houten aanbouwsel onder lessenaarsdak.

  • JACOBS J., Litenzele, in DF-koerier, maandblad Davidsfonds Boechout-Vremde, Boechout, juli 1981, p. 531.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve te Litenzele [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12595 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.