Alfred De Taeyelaan

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Waregem
Deelgemeente Desselgem
Straat Alfred De Taeyelaan

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Waregem (geografische inventarisatie: 01-01-2009 - 31-01-2010).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Desselgem. De straat loopt vanaf de Pieter Carlierstraat, eerst in westelijke, dan in zuidelijke richting. Straat genoemd naar Alfred De Taeye (1905-1958), volksvertegenwoordiger, burgemeester van Kortrijk en minister van volksgezondheid en gezin.

De straat maakt deel uit van de Nieuwe Wijk. De aanleg van de straat dateert van 1965. In datzelfde jaar dient de huisvestingsmaatschappij Mijn Huis een bouwaanvraag in voor de bouw van zestig sociale woningen aan de Jozef De Costerstraat, Hendrik Consciencestraat, Pieter Pauwel Rubensstraat, Pieter Carlierstraat, Alfred De Taeyelaan en de Vlaslaan. Het project omvat koopwoningen volgens het systeem van "belofte tot aankoop", ontworpen naar de plannen van architect Germain Algoet. De aanbesteding en de bouw van de woningen vinden plaats in 1966.

Korte, doodlopende straat met wegdek van betonplaten. Straatbeeld gekenmerkt door per twee gekoppelde woningen van 1965. Drie verschillende woningtypes in eenzelfde stijl met drie of vier slaapkamers; baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, gecombineerd met witte crepivlakken tussen de vensters.

  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 65-66.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Desselgem

Desselgem (Waregem)

omvat Onze-Lieve-Vrouwekapel

Alfred De Taeyelaan zonder nummer, Waregem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.