Boudewijn I-laan

Beschrijving

Straat in de gemeentekern van Desselgem, vertrekkend van de Ballingstraat in zuidelijke richting tot aan de Pompoenstraat. De straat is genoemd naar Boudewijn I (1930-1993), koning van België van 1951 tot zijn dood in 1993.

Het kadaster registreert de aanleg van de straat samen met de Ballingstraat en Kleine Nieuwstraat in 1960; de bouw van veertien woningen naar de ontwerpplannen van architect Louis Kindt uit Kortrijk in opdracht van de huisvestingsmaatschappij Mijn Huis dateert van 1954. Aan de westzijde, naar de Liebaerdstraat toe, wordt in 1955 door de familie d'Hondt een schoenfabriek opgetrokken. Baksteenbouw onder zaagtandbedaking bedekt met golfplaten (nok evenwijdig met de straat). Aan de kant van de Boudewijn I-laan uitgebreid met twee garages en een bakstenen volume onder platte bedaking met rechthoekige poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1955/8, 1960/10.
  • Stadsarchief Waregem, Bouwvergunningen, URB/2003/286/29/P: Bouwen van 14 woningen, Mijn Huis huisvestingsmaatschappijen Harelbeke, architect Louis Kindt, 1954.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 79.
  • NOLF M., Waregem binnenste buiten, 18, in De Gavergids, jg. 13, 2006, nummer 3, p. 31.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie