Georges Coornaertdreef

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Waregem
Deelgemeente Desselgem
Straat Georges Coornaertdreef

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Waregem (geografische inventarisatie: 01-01-2009 - 31-01-2010).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Straat in het oosten van het centrum van Desselgem die loopt in het verlengde van de Pompoenstraat in oostelijke richting naar de Kasteelstraat. Halverwege is de straat onderbroken voor het autoverkeer. De straat is genoemd naar Georges Coornaert, dokter en burgemeester van Desselgem van 1947 tot 1964. In 1928 wordt Georges Coornaert bij de oprichting van het Davidsfonds ondervoorzitter en vanaf 1932 voorzitter. Als burgemeester laat hij Desselgem sterk moderniseren (bouw van heel wat woningen en wegen).

De straat wordt aangelegd op het einde van de jaren 1960 of in het begin van de jaren 1970, eerste weergave op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van 1974. In 1973 wordt de sporthal van Desselgem opgetrokken aan de zuidzijde van de straat (nr. 6). De serviceflats "Coorenblomme" halverwege de straat worden vermoedelijk in de jaren 1980 gebouwd.

traat met geasfalteerd wegdek. Aan de zuidzijde van de straat (kant Pompoenstraat) bevinden zich de sporthal "De Coorengalm" met bijhorende sportvelden (nr. 6) en het lokaal van de Koninklijke Muziekvereniging De Leiezonen (nr. 8). De serviceflats "Coorenblomme" (nr. 11) met 39 appartementen, een ontmoetingsruimte, wassalon, fietsenberging en tuin zijn gelegen halverwege de straat.

Aan de kant van de Pompoenstraat bevindt zich op een begraasd perceel een kapel naast een houten zitbank en een jonge boom. Bepleisterde en wit beschilderde, betonnen pijlerkapel onder een leien tentdak. Vierzijdige bovenbouw met vier lichtblauw beschilderde, lege rondboognissen.

  • MEURIS P., De Waregemse straatnamen, Van monniken en meiers, in De Gavergids, jg. 1, 1994, nr. 4, p. 13.
  • COOREVITS S., DECLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 55.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Desselgem

Desselgem (Waregem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.