Lavendee

Beschrijving

Korte doodlopende straat ten westen haaks op de Zandestraat. Is via de Lavendeewegel verbonden met de Verreweidestraat op het gehucht "De Mokker".

De benaming Lavendee/ Lavendeewegel komt voor het eerst voor begin 19de eeuw en verwijst naar een groep religieuze vluchtelingen uit het gebied La Vendée (Frankrijk), waar de sansculotten een terreur aanrichtten. De vluchtelingen trekken zich terug op een afgelegen, onvruchtbaar gebied waar snel een opeenhoping van kleine huizen ontstaat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de weg aangeduid als "sentier nr. 53 de hameau dit Kruyske à celui de Haezenest" of de "Langebrugwegel".

Gehucht met kleine huisjes, nog gedeeltelijk langs smalle wegels. De lage huizen zijn haaks op elkaar en achter elkaar gebouwd. Nummer 5: in kern 19de-eeuws of vroeg 20ste-eeuws huis, lage baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), gelegen achter iets hoger huis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 7: in kern 19de-eeuws huis, lage baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen, geknikte dakoverstek), beluikte ramen in een geriemde omlijsting. Nummer 25: in kern 19de-eeuws of vroeg 20ste-eeuws huis, lage witgeschilderde baksteenbouw onder vernieuwd pannen zadeldak, getoogde muuropeningen onder strek, bewaard of naar oud model vernieuwd houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling, luiken.

• ARREN R., Van La Vendée naar de Lavendee, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 16, 2009, p. 19-34.

Auteurs: Vanneste, Pol