erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
126
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/126

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenhuis van het enkelhuistype, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw met laat-empire-ornamenten in het meer versierde poortrisaliet van twee traveeën. Eenvoudige gevelopstand belijnd door gekorniste lijsten, onder meer in het verlengde van de lekdrempels, en het hoofdgestel met tandmotief en uitspringende kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen. Poortrisaliet: rechthoekige koetspoort in arduinen omlijsting met aansluitende consoles van het rechthoekig bel-etagebalkon met uitgewerkt hek; gekoppelde rondboogvormige deurvensters op gegroefde pilasters; gestileerd empiremotief onder het eveneens door consoles opgevangen (later?) balkon van de hoogste verdieping; stucversiering met hoofd- en loofwerkornamenten in de fries. Recente arduinen bekleding van de begane grond.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/126 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.